W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Verrines z serem Bleu, cykorią, gruszką i orzechami włoskimi

Opublikowano: 2012-11-20
Przepis na Verrines z serem Bleu, cykorią, gruszką i orzechami włoskimi.
Przepis na Verrines z serem Bleu, cykorią, gruszką i orzechami włoskimi.

Składniki (dla 6 os.)

  • 100 g sera Bleu,
  • 15 cl gęstej śmietany,
  • 2 cykorie,
  • 1 gruszka,
  • 30 g orzechów włoskich łuskanych,
  • 1 trybulka,
  • 1 cytryna,
  • rękaw cukierniczy.


Przygotowanie: zagnieść Bleu i rozmieszać ze śmietaną do gładkiej konsystencji. Uzupełnić rękaw cukierniczy kremem Bleu i odłożyć do lodówki. Umyć cykorie, przekroić pół, wyjąć serce i pokroić cykorie w cienkie paski. Umyć i obrać gruszkę, pokroić w kosteczki. Pokropić cykorie i gruszkę cytryna. Pokruszyć orzechy włoskie. Wyciągnąć krem z lodówki.
W szklaneczce ułożyć warstwowo cykorie, gruszkę, 2/3 pokruszonych orzechów, krem z Bleu. Udekorować resztą orzechów i listkami trybulki.
Podawać ze słodkim winem z Sauternes, np. Monbazillac.

Spróbujcie tego dania z innymi serami pleśniowymi, takimi jak Roquefort czy Fourme d’Ambert…

Przepis autorski, David Gaboriaud, SmArt Studio



Facebook
 

COUNT:31