W kuchni 30-latki

Opublikowano: 2018-03-13
Co powinno się znaleźć w kuchni 30latki?
Każda szanująca się 30-latka powinna opanować kilka przepisów, które z łatwością będzie mogła przyrządzić w razie niespodziewanej wizyty gości.

Oczywiście nie muszą to być żadne wykwintne potrawy. Wystarczy, że opanuje kilka prostych przepisów, które z pamięci ugotuje w przeciągu godziny. Z drugiej jednak strony, powinna mieć jedno danie popisowe, które zachwyci każdego - nawet najwybredniejszego smakosza.

  • Makaron - nie chodzi o spaghetti bolognese, gdyż jest to zbyt oczywiste. Poza tym, nie każdy je lubi lub też nie może jeść mięsa. W związku z tym, warto znać przepis na jakiś inny rodzaj makaronu, np. z rukolą, pomidorami i tuńczykiem. Taka potrawa nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, a przy tym doskonale smakuje w towarzystwie lampki białego wina.
  • Kotlet schabowy - bez wątpienia jedno z najpopularniejszych (i najsmaczniejszych) dań w polskiej kuchni. Zamiast tradycyjnego schabowego, można użyć innego rodzaju mięsa: kotlet z piersi kurczaka albo sznycel z indyka. Wykonanie jest banalnie proste: wystarczy obtoczyć mięso w jajku i bułce tartej i usmażyć. Nawet dziecko by sobie z tym poradziło.
  • Zupa - nie ważne jaka, byleby nie była z torebki. Podstawą każdej zupy jest wywar, więc jeśli umiemy go dobrze zrobić, umiemy również zrobić różnego rodzaju zupy, np. jarzynową czy kalafiorową. Sam rosół jest doskonałym podkładem dla zupy pomidorowej, która jest banalnie prosta do wykonania.
  • Naleśniki - dla wielu z nas myśl o naleśnikach przenosi nas do czasów dzieciństwa. Można je podawać na dwa sposoby: na słodko lub na sposób wytrawny. Największym problemem może okazać się wyrobienie ciasta, a konkretniej dobranie odpowiednich proporcji składników. Warto jednak opanować tę umiejętność, gdyż jeśli któraś z nas umie robić naleśniki, umie też zrobić omlet.
  • Sałatka - nie ważne jaka - ważne, by sięgać po nią zamiast bardziej kalorycznych posiłków, albo stosować dodatek do innych dań. W tworzeniu tej potrawy powinna działać wyobraźnia, jednak trzeba wiedzieć, które składniki pasują do siebie, a które się „gryzą”.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:32