Wakacje z kabanosem

Opublikowano: 2017-06-30
Nastało lato, a z nim czas wakacyjnych podróży i wypoczynek na świeżym powietrzu. Wędrówki po lesie, żeglowanie po jeziorze, czy spacery brzegiem morza sprzyją aptetytom nawet największych niejadków.

Pozostaje tylko pytanie: co wziąć do jedzenia na kilkunastokilometrową  wyprawę na najwyższy szczyt lub całodzienne leżakowanie na plaży? Owoce mogą nie starczyć na zaspokojenie głodu, a słodycze są w duzych ilościach nieniezdrowe. Jaja na twardo są niemodne, a kanapki z szynką mogą nie przetrwać upałów. Najlepszym rozwiązaniem dla całej mojej rodziny okazały się kabanosy. Odkryłam jakiś czas temu kabanosy Maestro marki Kania, które zabieramy zawsze do plecaka. Opakowania nie są zbyt duże (120 g), więc pięcioosobowa rodzina rozprawia się z nimi natychmiastowo. Mają długi termin przydatności do spożycia co umożliwia trzmanie ich podczas weekendowego wypadu pod namiot. Doskonałym pomysłem producenta było stworzenie kabanosów w tak oryginalnych smakach, że chyba nigdy nie mogą się znudzić. Paniom przypadną do gustu kabanosy o smaku żurawiny, które wydają się lekko słodkawe, ale przełamane kwaskowatością owoców. Moim zdaniem idealnie pasują do serów typu camembert. Męskie podniebienia rozsmakują się w pikantnych wersjach kabanosów Maestro, czyli papryczki piri piri lub klasycznej papryki. Miłośnicy mięsa rzucą sie zapewne na kabanowy aromatyczny bekon lub wędzona wieprzowina, które mają niesamowity zapach. Dzieci uwielbiają przeważnie klasykę, czyli kabanoski z kruchego mięsa drobiowego.

Kabanosy Maestro Kania wspaniale sprawdzają się nie tylko jako przekąski podróżne, ale można z nich przyrządzić pięknie wyglądające "szaszłyko-koreczki" na letnie party. Zwłaszcza, gdy jeszcze nie rozpalono grilla, a już przydałby się lekki poczęstunek, to zniecierpliwieni goście chętnie sięgną po wykwitną przegryzkę. Poniżej moja propozycja przepisu na imprezowe szaszłyki z kabanosami Maestro ZM Kania.

Szaszłyko-koreczki na słodko-kwaśno
Potrzebne składniki:
- kabanosy Maestro ZM Kania o smaku soczystej żurawiny
- ser camemert
- oliwki greckie bez pestek zielone i czarne
- winogrona ciemne, czerwone i zielone

Wszystkie składniki należy powbijać naprzemiennie na długie patyczki grillowe. Ważna jest kolejność, żeby przedzielić winogrona i oliwki serem oraz kabanosami.

Ada Fit

redakcja@kobieta30.pl



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15