Na związaną z nim feerię smaków i zapachów kojarzących się z dzieciństwem czekamy z utęsknieniem wszyscy – niezależnie od obranego stylu życia. Jesteś weganką/weganinem i trochę się obawiasz, bo nie wiesz, jak przygotować wegańskie święta? A może robisz to już po raz kolejny i po prostu szukasz inspiracji? W obu przypadkach przyda Ci się nasz krótki poradnik! Mamy dla Ciebie inspirujące przepisy na Boże Narodzenie!
Spośród wszystkich polskich świąt wigilia wydaje się stosunkowo najbardziej przyjazna weganom – ze względu na swój tradycyjnie postny charakter. Na wigilijnym stole próżno więc szukać potraw mięsnych (oczywiście jeśli nie liczyć tych z rybą w roli głównej), niewiele jest też innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu wiele z tradycyjnych potraw wigilijnych odpowiada wegańskim standardom, a inne można do nich przystosować w dość prosty sposób.
Wegańskie przepisy na Boże Narodzenie - od czego zacząć? Bardzo łatwo będzie przygotować wegański barszcz wigilijny – gotuje się go bowiem na bulionie warzywnym z dodatkiem zakwasu buraczanego (lub odpowiedniego zestawu warzyw, który może go zastąpić: buraków, selera naciowego, kwaśnego jabłka i równie kwaśnego soku z porzeczek). Z natury wegańska jest także tradycyjna aromatyczna kapusta z grzybami, którą możesz podać nie tylko jako osobne danie, ale też wykorzystać jako farsz do wigilijnych pierogów. Najlepszy przepis na ciasto na pierogi – i jednocześnie na uszka z grzybami do barszczu – bazuje zaś na trzech składnikach, jakimi są mąka, ciepła woda i odrobina soli. Nie potrzeba do niego jajek, więc nie musisz wprowadzać żadnych modyfikacji do przepisu podstawowego.
Pewnym wyzwaniem może się wydawać znalezienie roślinnego zamiennika dla ryby. W rzeczywistości jednak nie jest to wcale trudne – jej pysznym i prostym wegańskim odpowiednikiem może być np. seleryba, czyli ryba z selera. Możesz ją podać saute lub przyrządzić jak tradycyjną rybę po grecku – pod pierzynką z warzyw. Świetny przepis na selerybę znajdziesz tutaj: https://www.kamis.pl/przepisy/dania-bezmiesne/seleryba.
Nieco więcej kreatywności wymaga przygotowanie Bożego Narodzenia w wersji wegańskiej, bo zdecydowana większość potraw tradycyjnie serwowanych w tym dniu opiera się na składnikach pochodzenia zwierzęcego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zamiast nich przygotować pyszne i sycące dania wegańskie, które z pewnością zadowolą także podniebienie „mięsożernych” gości.
Jeśli chodzi o przystawki, hitem są przeróżne wegańskie pasztety, na przykład soczewicowy z żurawiną lub śliwką, fasolowy lub warzywny z kaszą jaglaną. Świetnie smakują też korzenne boczniaki, które z powodzeniem mogą zastąpić śledzie, carpaccio z buraka czy wyrazisty kawior z bakłażana. Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez sałatki jarzynowej – w wegańskiej wersji należy pominąć jajka i użyć domowego majonezu sojowego lub na bazie aquafaby (zalewa z ciecierzycy w puszce). W roli świątecznego dania głównego świetnie sprawdzą się gęste wegańskie gulasze z fasolą czy soczewicą, bigos z boczniakiem czy pełne smaku zapiekanki ryżowe z warzywami.
Niezwykle ważną kwestią, jeśli chodzi o smaki świąt, są słodycze i ciasta, które mogą nastręczać weganom nieco kłopotów, głównie ze względu na konieczność użycia jaj. Z tym problemem można się jednak szybko uporać – istnieje wiele wegańskich zamienników jaj, które świetnie sprawdzają się w wypiekach. Do najpopularniejszych należą banan, dojrzałe awokado, siemię lniane, a także mąka ziemniaczana, sojowa lub kukurydziana rozmieszana z wodą. Jeśli zaś po głowie chodzi Ci sernik, z powodzeniem możesz przygotować go na bazie nerkowców i mleka kokosowego lub sięgając po tofu. Wesołych i smacznych świąt!
Fot. Materiały zewnętrzne