Składniki:
• Kostka do pieczenia Kasia - 225 gramów
• drobny cukier - 200 gramów
• mąka pszenna - 225 gramów
• jajko - 4 sztuki
• ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
• biała czekolada - 100 gramów
• płatki kukurydziane - 65 gramów
• borówka amerykańska - 100 gramów
• skórka z cytryny - 1 sztuka
• wiórki z białej czekolady - 20 gramów
• jajeczka czekoladowe kolorowe - 1 opakowanie
• wielkanocne kurczaczki - 1 opakowanie
• borówka amerykańska - 100 gramów
Sposób przygotowania:
1. Natłuść formę i oprósz mąką.
2. W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia Kasia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, sok z cytryny, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia.
3. Dodaj borówki.
4. Wlej masę do formy i piecz przez 40-45 minut, aż do momentu w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.
5. Przełóż ciasto do ostygnięcia.
6. Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej białej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.
7. Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej białej czekolady.
8. Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Udekoruj borówkami.
9. Na koniec posyp ciasto wiórkami z białej czekolady i skórką z cytryny.
ip
fot. Kasia