Wielkanocne ciasto cytrynowe

Opublikowano: 2017-04-14
Przepis na cytrynowe ciasto z przybraniem wielkanocnym.

Składniki:

•    Kostka do pieczenia Kasia - 225 gramów
•    drobny cukier - 200 gramów
•    mąka pszenna - 225 gramów
•    jajko - 4 sztuki
•    ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
•    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
•    biała czekolada - 100 gramów
•    płatki kukurydziane - 65 gramów
•    borówka amerykańska - 100 gramów
•    skórka z cytryny - 1 sztuka
•    wiórki z białej czekolady - 20 gramów
•    jajeczka czekoladowe kolorowe - 1 opakowanie
•    wielkanocne kurczaczki - 1 opakowanie
•    borówka amerykańska - 100 gramów

Sposób przygotowania:

1.    Natłuść formę i oprósz mąką.
2.    W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia Kasia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, sok z cytryny, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia.
3.    Dodaj borówki.
4.    Wlej masę do formy i piecz przez 40-45 minut, aż do momentu w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.
5.    Przełóż ciasto do ostygnięcia.
6.    Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej białej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.
7.    Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej białej czekolady.
8.    Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Udekoruj borówkami.
9.    Na koniec posyp ciasto wiórkami z białej czekolady i skórką z cytryny.

ip

fot. Kasia



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15