Czy istnieje zatem sposób, aby uchronić się przed chorobą i w pełni sił przejść przez ten niekorzystny dla nas czas?
W trosce o własne zdrowie, musimy pamiętać przede wszystkim o zachowaniu zdrowej diety, dzięki której nasz organizm otrzyma wszystkie potrzebne mu składniki odżywcze oraz witaminy, wpływające na naszą odporność. Jest to niezwykle istotne zwłaszcza w jesieni oraz zimie, kiedy nasz układ immunologiczny ciągle musi radzić sobie ze zwalczaniem wszelkich wirusów oraz bakterii atakujących nasz organizm. Osoby, dla których przeziębienie w tym niekorzystnym okresie to niechlubna tradycja, powinny również zastanowić się nad możliwością wsparcia swojego organizmu zwiększoną dawką witaminy C, która może pomóc podnieść naszą odporność.
Wybieraj wartościową witaminę C
Zwykłe przyjmowanie tabletki z witaminą C nie jest niestety wystarczające, aby odpowiednio zatroszczyć się o nasz układ odpornościowy. Najwięcej dobroczynnych właściwości witamina C ma w swojej niezmodyfikowanej postaci, a zatem powinniśmy ją przyjmować w najbardziej naturalnej formie. Obecnie istnieje sporo produktów, które wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C.
Dzika róża
Gorąca herbata z pysznym syropem z dzikiej róży, to mikstura, którą podawały nam nasze babcie i jak się okazuje ten domowy sposób naprawdę działa. Dzika róża ma w sobie bowiem bardzo dużo witaminy C w jej najzdrowszej, bo naturalnej postaci. Wystarczy wspomnieć, że w owocu tym jest od 30 do 40 razy więcej tej witaminy, niż w owocach cytrusowych. Dodatkową zaletą dzikiej róży są jej właściwości przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne, a także to, że ochrania nasz organizm przed wolnymi rodnikami.
Acerola
Acerola jest zdecydowanie mniej znanym owocem w Polsce, ale warto się nim zainteresować, gdyż jego systematyczne spożywanie może wpłynąć na poprawę naszej ogólnej kondycji. 100 gramów aceroli zawiera w sobie 1600 mg kwasu askorbinowego, dlatego zdecydowanie warto skusić się na ten owoc w okresie jesienno-zimowym. Wspomoże on bowiem syntezę białych krwinek w naszym ciele oraz uelastyczni naczynia krwionośne.
Natka pietruszki
Natka pietruszki to jeden z podstawowych składników używanych w polskiej kuchni. Oprócz wyjątkowego smaku, zawiera ona w sobie jednak sporo kwasu askorbinowego. W 100 gramach natki pietruszki jest go aż 178 mg. Witamina C to jednak nie wszystko, gdyż ten zielony dodatek do zup, sałatek czy sosów, zawiera w sobie również mnóstwo żelaza oraz prowitaminę A.
Regularnie przyjmuj witaminę C!
Aby nasz organizm był silny i odporny w trudnym okresie jesienno-zimowym powinniśmy zadbać o regularne przyjmowanie witaminy C. Ważne jest jednak to, aby występowała ona w swojej naturalnej postaci. Właśnie dlatego warto wybierać suplementy takie jak DuoLife Vita C. Jego dzienna dawka, wynosząca 50 ml, zawiera w sobie 700 mg niezmodyfikowanej witaminy C, otrzymywanej z aceroli, dzikiej róży i jagód CamuCamu. Jedna dawka suplementu DuoLife Vita C, gwarantuje nam zatem pokrycie 100% zapotrzebowania naszego organizmu na kwas askorbinowy, który zapewni nam zdrowie i świetne samopoczucie.
Fot. Duolife
Informacja prasowa