Właściwości oleju kokosowego

Opublikowano: 2016-04-11
Właściwości oleju kokosowego dla zdrowia i urody.
Uważany jest za jeden z najzdrowszych z obecnie dostępnych olejów na rynku.

I słusznie, gdyż wytwarzany z owoców palmy kokosowej ma wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: woda, białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Oto kilka jego cennych właściwości:

  1. Podniesienie poziomu energii – w swoim składzie zawiera tłuszcze nasycone (MCT), które są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Wcześniej uważało się, że najlepszym i najszybszym źródłem energii są węglowodany. Okazuje się, że olej kokosowy wykazuje identyczne działanie.
  2. Wspiera układ odpornościowy - kwasy znajdujące się w tym oleju przekształcane są w monoglicerydy - monolaurynę i monokaprynę, czyli związki bardzo korzystnie wpływające dla zdrowia zwalczające wirusy grypy, opryszczki czy HIV oraz niszczą bakterie (m.in. helicobacter pylori), pierwotniaki i inne drobnoustroje np. grzyby czy drożdżaki.
  3. Kontroluje masę ciała – coraz częściej wykorzystuje się je w dietetyce. Związane jest to z tym, że organizm zamienia je w energię, zamiast odkładać w postaci tkanki tłuszczowej. Regularne spożywanie tego oleju zwiększa szansę na osiągnięcie lub utrzymanie zgrabnej sylwetki.
  4. Chroni narządy wewnętrzne – badania wykazały, że olej z kokosa skutecznie rozpuszcza kamienie nerkowe i korzystnie wpływa na wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy. Właściwości antybakteryjne tego oleju zwalczają bakterie, drożdżaki i inne pasożyty gnieżdżące się w organach trawiennych.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15