I słusznie, gdyż wytwarzany z owoców palmy kokosowej ma wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: woda, białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Oto kilka jego cennych właściwości:
- Podniesienie poziomu energii – w swoim składzie zawiera tłuszcze nasycone (MCT), które są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Wcześniej uważało się, że najlepszym i najszybszym źródłem energii są węglowodany. Okazuje się, że olej kokosowy wykazuje identyczne działanie.
- Wspiera układ odpornościowy - kwasy znajdujące się w tym oleju przekształcane są w monoglicerydy - monolaurynę i monokaprynę, czyli związki bardzo korzystnie wpływające dla zdrowia zwalczające wirusy grypy, opryszczki czy HIV oraz niszczą bakterie (m.in. helicobacter pylori), pierwotniaki i inne drobnoustroje np. grzyby czy drożdżaki.
- Kontroluje masę ciała – coraz częściej wykorzystuje się je w dietetyce. Związane jest to z tym, że organizm zamienia je w energię, zamiast odkładać w postaci tkanki tłuszczowej. Regularne spożywanie tego oleju zwiększa szansę na osiągnięcie lub utrzymanie zgrabnej sylwetki.
- Chroni narządy wewnętrzne – badania wykazały, że olej z kokosa skutecznie rozpuszcza kamienie nerkowe i korzystnie wpływa na wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy. Właściwości antybakteryjne tego oleju zwalczają bakterie, drożdżaki i inne pasożyty gnieżdżące się w organach trawiennych.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com