W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Włoska Baba

Opublikowano: 2011-04-20
Jak upiec włoską babkę z DELECTĄ
Wielkanocna baba włoska z Delectą.

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 50 min.
Stopień trudności: łatwy
Czas pieczenia: 40 - 50 min.

Składniki:
Ciasto:

* 1 opakowanie ciasta baba drożdżowa Delecta (500 g)
* 2 jaja
* 200 ml mleka
* 65 g margaryny
* 110 g mieszanki bakaliowej (suszona papaja, rodzynki, skórka pomarańczowa itp.)


Lukier:

* 3 - 4 łyżki gorącej wody (15 ml)
* 5 kropli aromatu do ciast rumowego Delecta


Bita śmietana:

* 250 ml śmietanki kremówki (30%)
* 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta (13 g)
* 2 łyżeczki cukru pudru
* czarna porzeczka (z konfitury) lub inne owoce


Przygotowanie:

1. Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką formę do pieczenia babek z kominkiem, o średnicy ok. 22 cm.
2. Wlej do garnka mleko, dodaj margarynę. Całość razem podgrzewaj do roztopienia margaryny. Ostudź (roztwór powinien być lekko ciepły, nie może być gorący).
3. Wsyp zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodaj jaja i stopniowo wlewaj mleko z margaryną. Miksuj na najszybszych obrotach około 5 minut (mieszadła świderki). Pod koniec miksowania dodaj bakalie.
4. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy do pieczenia.
5. Babę pozostaw w formie w ciepłym miejscu na około 30 minut.
6. Nastaw piekarnik na 170 - 1800C. Wstaw ciasto do zimnego piekarnika (na najniższą półkę) i piecz przez ok. 40 - 50 minut. Pozostaw ciasto do wystudzenia.
7. Do miseczki wsyp zawartość torebki z lukrem, dodaj 5 kropli aromatu rumowego oraz gorącą wodę. Energicznie wymieszaj, rozcierając ewentualne grudki. Gotowy lukier rozprowadź równo na powierzchni wystudzonej baby.
8. Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Dodaj mix do śmietany oraz cukier puder, miksuj do uzyskania gęstej konsystencji. Bitą śmietaną udekoruj wierzch baby i posyp owocami.



Facebook
 

COUNT:30