W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Z czego zrobiona jest kiełbasa?

Opublikowano: 2015-11-06
Sklad kiełbasy Madej Wróbel.
Kiełbasę lubimy, bo jest smaczna i pożywna i do tego można ją jeść na różne sposoby, na ciepło, na zimno, jako składnik większej potrawy albo po prostu jako przekąskę.

Ale co jest w środku? Warto wiedzieć, co jemy, więc sprawdźmy.

Kiełbasa jest rozdrobnionym mięsem z dodatkami – tak to można ująć najprościej. Zaliczana do wędlin, ma charakterystyczny kształt wynikający z użytych do jej produkcji osłonek - składniki napełniane są w osłonki naturalne jak i sztuczne. Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji dodatków smakowych oraz sposobu jej konserwacji – mówi Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel. W dobrej kiełbasie najważniejsza jest jednak mięsność. Im wyższa, tym kiełbasa lepsza i zdrowsza.

I koniecznie trzeba zwracać uwagę na etykiety. Bo niestety zdarzają się niskiej jakości produkty, gdzie mięso bywa tylko dodatkiem – one psują opinię kiełbasie, która przecież jest jedną z naszych kulinarnych wizytówek. Kiełbasa kiełbasie nierówna, dlatego warto kupować ją u sprawdzonych producentów, najlepiej specjalizujących się właśnie w produkcji kiełbasy – zaleca ekspert Madej Wróbel. W naszej ofercie nie ma kiełbas o niskiej jakości, niektóre nasze produkty, np. kiełbasa głogowska z szynki czy kiełbasa śląska charakteryzują się nawet 90% mięsnością. Są też takie, które mają jeszcze więcej mięsa, nasze kiełbasy ekskluzywne – kiełbasa wójta, wieprzowa z cielęciną, czy kiełbasa z beczki. Przyprawy dodajemy tylko po to, by nadać naszym produktom aromat, smak i zapach.

Kiełbasy bywają różne – suche i podsuszane, cienkie, na grilla i grube, typowe na kanapki. Rozróżniamy też kiełbasy surowe, wędzone i pieczone. Najważniejszym wyróżnikiem jest jednak rodzaj mięsa, z którego kiełbasa została zrobiona – i to powinno być zawsze ujęte w nazwie produktu. Firma Madej Wróbel specjalizuje się w kiełbasach od ponad 20 lat, ma więc bardzo urozmaiconą ofertę. Najpopularniejsze są jednak kiełbasy wieprzowe i drobiowe, a do nielicznych dodawana jest wołowina. – mówi Magdalena Matynia. Wśród kiełbas wieprzowych na szczególne wyróżnienie zasługuje kiełbasa krucha z galaretką. Ci, którzy jej spróbowali, czują, że mają do czynienia z produktem naprawdę dobrej jakości.  Charakterystyczna galaretka powstaje w wyniku specjalnej obróbki termicznej produktu.

Dobra jakościowa kiełbasa zawiera ważne dla organizmu wartości odżywcze – jest źródłem białka, stanowiącego budulec dla organizmu człowieka. Najwięcej wartości odżywczych mają kiełbasy suche, np. sucha staropolska, sucha krakowska, czy podsuszana z szynki – wymienia przedstawicielka Madej Wróbel. Te kiełbasy mogą stanowić także element diety dzieci, czy osób, mających specjalne wymagania żywieniowe – składniki odżywcze w nich zawarte potrzebne są bowiem do właściwego zbilansowania posiłków.

Fot. Madej Wróbel

Informacja prasowa



Facebook
 

COUNT:32