W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Zapiekanka z mielonej wołowiny, pasty sezamowej, bakłażana i serka

Opublikowano: 2013-09-17
Przepis na zapiekankę z mielonej wołowiny, pasty sezamowej, bakłażana i serka Hochland PIATO.
Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie.

Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa. Żeby poczuć ten fantastyczny smak nie trzeba wyjeżdżać już do Grecji. Dzięki serkom Hochland PIATO, każdy może przenieść śródziemnomorskie smaki do swojej kuchni i zorganizować wielką grecką imprezę. Co i jak przygotować, aby zachwycić swych gości, podpowiada znany kucharz i pasjonat zdrowego gotowania – Tomasz Jakubiak.

Zapiekanka z mielonej wołowiny, pasty sezamowej, bakłażana i serka Hochland PIATO
(Przepis dla 6 osób)

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 300 g ziemniaków
  • 2 bakłażany
  • Cebula
  • 4 pomidory malinowe
  • 4 ząbki czosnku
  • Szklanka bulionu wieprzowego
  • 2 łyżki pasty sezamowej „Tahini”
  • 300 g serka Hochland PIATO z papryczką chili i bazylią
  • Łyżeczka kminku rzymskiego
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżki jogurtu
  • 5 łyżek masła
  • Mięta i sok z jednej cytryny


Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj na półtwardo i pokrój w grubą kostkę. W podobną kostkę pokrój bakłażana, pomidora i cebulę. Na 3 łyżkach masła przesmaż bakłażana, cebulę i ziemniaki. Dopraw kminkiem i papryką. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidora i wymieszaj. Dodaj również pastę sezamową i jogurt, a następnie dopraw. Wołowinę przesmaż na pozostałym maśle i dodaj bulion. Duś, aż zmniejszy swoją objętość. Wołowinę posól, ale delikatnie gdyż serek Hochland PIATO sam w sobie jest słony. Na dno brytfanki wysyp warzywa, na nie mięso, całość posmaruj warstwą serka PIATO i wstaw do piekarnika. Piecz około 30min w temperaturze 160 stopni. Zapiekankę po wyjęciu posyp posiekaną miętą i skrop sokiem z cytryny. Smacznego!

Fot. Hochland
IP



Facebook
 

COUNT:32