W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą

Opublikowano: 2013-04-15
Przepis na zapiekankę z tuńczykiem i cebulą.
Zapiekanki to jedne z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych dań, które przyrządzić można niemal ze wszystkiego.

Brak pomysłu na obiad, niespodziewani goście, ciepła kolacja… na każdą z tych okazji i jeszcze na wiele innych zapiekanka będzie idealnym pomysłem. Oto nieco bardziej wyrafinowana wersja tego smacznego dania - zapiekanka z tuńczykiem i cebulą, którą przyrządzić można dosłownie w kilka chwil. Brzmi prosto ? oto chodzi! Jednak efekt końcowy zachwyci nawet wybrednych smakoszy!

Składniki na 4 osoby:

  • 5 średnie czerwone cebule
  • 2 puszki tuńczyka Callipo 160 g oliwie z oliwek
  • 2 duże pomidory
  • 8 kromek pieczywa tostowego (miękkiego)
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 8 plasterków mozzarelli
  • sól, oregano
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • biały ocet winny Ponti


Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy ją w cienkie piórka, a następnie przepłukujemy w wodzie z solą, a także w occie winnym. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, a pieczywo tostowe miksujemy wraz z dwiema łyżkami parmezanu. Bierzemy naczynie żaroodporne i posypujemy je zmielonym pieczywem, po czym układamy na dnie warstwę cebuli, pomidorów, przyprawionych solą i oregano, następnie warstwę tuńczyka Callipo i plastry mozarelli. Całość ponownie posypujemy startym pieczywem, układamy na nim cebulę, plastry pomidorów oraz resztę rozdrobnionych tostów. Na koniec posypujemy wszystko dwiema łyżkami parmezanu i kropimy oliwą z oliwek, po czym przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy naczynie do piekarnika  pieczemy w temperaturze  200oC przez około 35 minut, po czym włączamy termoobieg i zdejmujemy folię tak, by wierzchnia warstwa się zarumieniła. Całość posypać można zieloną pietruszką lub skropić odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!

Fot. Index Food
IP



Facebook
 

COUNT:31