Zapowiedź wiosny

Opublikowano: 2019-03-11
Ciasto szpinakowe - przepis kulinarny.
Choć pogoda wciąż daje nam się nieźle we znaki, a przyroda bardzo ospale budzi się do życia, to w kuchni jesteśmy w stanie wyczarować propozycje, które zwiastować będą nadejście upragnionej wiosny.

Pyszne i wbrew pozorom proste w wykonaniu ciasto szpinakowe zachwyci bliskie Ci osoby, stając się doskonałym pretekstem, by w codziennym pędzie znaleźć czas na wspólne chwile.

Ciasto szpinakowe

Składniki:

Ciasto

  • 200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z jednej laski wanilii

Dekoracja

  • pestki granatu
  • borówki amerykańskie

Wykonanie:

  • Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i  odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.
  • Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.

Rada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę. 

Fot. Eisberg
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:30