Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym oraz zasadotwórczym. Poleca się ją dla osób z niedokrwistością, chorujących na celakię, czy osobom przeziębionym ze względu na jej właściwości przeciwzapalne. Warto ją włączyć do diety ze względu na krzem, który pobudza przemianę materii oraz lecytynę poprawiającą pamięć i koncentrację. Sama kasza jaglana jest kaloryczna – na 100g to ok.350 kcal oraz ma wysoki indeks glikemiczny (71 IG).
Jest to doskonały składnik do przygotowania dań obiadowych oraz deserów. Korzystanie z walorów smakowych kaszy jaglanej jest możliwe pod warunkiem jej odpowiedniego przygotowania. Odmierzoną porcję kaszy należy wypłukać kilkakrotnie zimną wodą, a następnie powtórzyć tą czynność przy użyciu gorącej wody.
Przepis na podstawowe przygotowanie kaszy jaglanej jest następujący (2 porcje):
Składniki:
Wykonanie:
Kaszę wypłukać zgodnie z krokami opisanymi powyżej. Następnie rozgrzewamy masło i podprażamy na nim kaszę. Dodajemy szczyptę kardamonu/pieprzu i zalewamy wodą w proporcji 1:2. Gotujemy kilka minut aż kasza wypije większość wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.
Ten i inne przepisy na dania z kaszą jaglaną znajdziemy w książce Mai Sobczak, Qmam kasze czyli powrót do korzeni, Wydawnictwo Muza 2016.
Lidia Brzezicka
(lidia.brzezicka@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com