Zdrowa kasza jaglana

Opublikowano: 2016-12-21
Kasza jaglana na zdrowie.
Niedługo Sylwester a po nim Nowy Rok. Wiele z nas podejmie decyzję o zmianie nawyków żywieniowych. Krokiem ku dobrej drodze żywieniowej może stać się włączenie kaszy jaglanej do naszego jadłospisu.

Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym oraz zasadotwórczym. Poleca się ją dla osób z niedokrwistością, chorujących na celakię, czy osobom przeziębionym ze względu na jej właściwości przeciwzapalne. Warto ją włączyć do diety ze względu na krzem, który pobudza przemianę materii oraz lecytynę poprawiającą pamięć i koncentrację. Sama kasza jaglana jest kaloryczna – na 100g to ok.350 kcal oraz ma wysoki indeks glikemiczny (71 IG).

Jest to doskonały składnik do przygotowania dań obiadowych oraz deserów. Korzystanie z walorów smakowych kaszy jaglanej jest możliwe pod warunkiem jej odpowiedniego przygotowania. Odmierzoną porcję kaszy należy wypłukać kilkakrotnie zimną wodą, a następnie powtórzyć tą czynność przy użyciu gorącej wody.

Przepis na podstawowe przygotowanie kaszy jaglanej jest następujący (2 porcje):
Składniki:

  • 1 szklanka kaszy o średnich ziarnach
  • łyżeczka klarowanego masła lub oleju kokosowego
  • szczypta pieprzu lub kardamonu
  • woda oraz garnek żeliwnych z grubym dnem.


Wykonanie:
Kaszę wypłukać zgodnie z krokami opisanymi powyżej. Następnie rozgrzewamy masło i podprażamy na nim kaszę. Dodajemy szczyptę kardamonu/pieprzu i zalewamy wodą w proporcji 1:2. Gotujemy kilka minut aż kasza wypije większość wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

Ten i inne przepisy na dania z kaszą jaglaną znajdziemy w książce Mai Sobczak, Qmam kasze czyli powrót do korzeni, Wydawnictwo Muza 2016.

Lidia Brzezicka
(lidia.brzezicka@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15