Utrata cennych wartości odżywczych i witamin, na co narażone są produkty spożywcze i potrawy, zależy bowiem nie tylko od sposobu w jaki gotujemy, ale także od tego, jak je przechowujemy.
Warto wiedzieć, że nieprawidłowo przechowywane produkty ulegają różnym wpływom środowiska zewnętrznego, które niekorzystnie działają na ich jakość, a co za tym idzie – nasze zdrowie. Jednym z nich są czynniki biologiczne, takie jak: bakterie, grzyby czy pleśń, które mogą stać się przyczyną różnych chorób. Kolejne to czynniki naturalne, w tym m.in. światło, ciepło i wilgoć, które pozbawiają żywność naturalnych właściwości oraz czynniki chemiczne – poprzez utlenianie czy fermentację wytwarzają niebezpieczne dla zdrowia pierwiastki. Dlatego tak ważne jest, jak dbamy o zawartość naszej lodówki i kuchennych szafek.
Jak więc nauczyć się prawidłowo przechowywać przede wszystkim te produkty i potrawy, które powinniśmy zjeść jak najszybciej? Co zrobić, aby zachowały świeżość i nie straciły cennych dla organizmu witamin i wartości odżywczych? Jak uniknąć konieczności ich wyrzucenia? Czy możemy dłużej cieszyć się ich smakiem?
Skuteczną, zdrową i praktyczną metodą przechowywania dań, ich składników oraz pojedynczych produktów jest system próżniowego przechowywania żywności, np. VacSy – firmy Zepter. Został zaprojektowany w sposób, który pozwala na generowanie próżni w pojemnikach. Umożliwia to specjalna próżniowa pompa, która usuwa z ich wnętrza nawet najmniejsze cząsteczki powietrza. Dostęp tlenu do pojemnika, blokuje szczelnie znajdujący się na pokrywce zawór, który utrzymuje próżnię za pomocą specjalnego elementu uszczelniającego.
VacSy chroni produkty przed wysychaniem, bakteriami, pleśnią i zepsuciem, zapewniając im od trzech do pięciu razy dłuższy okres przydatności. Ponadto, pakowana w ten sposób żywność, nie traci walorów odżywczych i witamin, zachowuje swój naturalny kolor i zapobiega przenikaniu zapachów. Tak przechowywane, np. gotowane mięso zachowuje świeżość kilka razy dłużej, a owoce czy warzywa nie tracą witamin i wartości odżywczych przez ponad kilkanaście dni, a nawet więcej. Wystarczy, że są prawidłowo zamknięte.
Pamiętajmy też, że jeśli nauczymy się prawidłowo przechowywać produkty żywnościowe, przyniesie to wymierne korzyści, nie tylko dla naszego zdrowia, ale i domowego budżetu.