Nie tylko łagodzą kolorem, ale wpływają korzystnie na różne procesy w naszym organizmie, dlatego warto zapoznać się z ich dobroczynnym działaniem. Koktajl ze szpinakiem jest hitem ostatnich lat, zaraz przekonasz się dlaczego.
Zielono mi!
Obecnie w kuchniach na całym świecie występuje niemalże niezliczona ilość przepisów z wykorzystaniem zielonych warzyw w koktajlach. Te złożone zarówno z samych warzyw, jak i w połączeniu z owocami dają prawdziwy zastrzyk energii i dobrego samopoczucia.
Szpinak – pierwsze skojarzenie większości z nas, to postać ze słynnej bajki, która dzięki szpinakowi miała naprawdę sporo energii i siły. Coś w tym jest. Szpinak jest źródłem żelaza, witaminy C, potasu, fosforu, magnezu i wielu innych soli odżywczych, które dają organizmowi witalność i energię. Koktajl ze szpinakiem może stać się prawdziwym przysmakiem, jeśli odpowiednio go przygotujesz.
Połączenie wszystkich składników zapewni nie tylko wyrazisty kolor zielonego koktajlu, ale również nada odpowiedni słodko-cytrusowy smak.
Jarmuż – czy można dodawać kapustę do koktajlu? Oczywiście! Zielone koktajle nawet powinny być niekiedy wzbogacone liśćmi jarmużu. Ma bardzo wyrazisty smak, dlatego napój dobrze jest przygotować z połączenia kilku składników. Jarmuż jest bogaty w witaminę C, A oraz K. Zatem nie tylko wpływa na odporność, ale także na wzrok i prawidłowe krzepnięcie krwi. Powinny jednak uważać na niego osoby z chorobami tarczycy, spożywany w nadmiarze blokuje wchłanianie jodu. Do przygotowania koktajlu potrzebne będą:
Zielone koktajle w takim wydaniu są naprawdę sycące i orzeźwiające. Dlatego polecane są na gorące letnie poranki.
Ogórek – nie mogło go zabraknąć przy temacie zielonych koktajli. Jego wyjątkowy smak jest w stanie rozpoznać niemalże każdy, kto spróbuje go chociaż raz. Nie jest zaskoczeniem informacja, że ogórki są źródłem witaminy C, ponadto są bogate w witaminy z grupy B, zatem korzystnie wpływają na młody wygląd. Koktajle z zawartością ogórka skutecznie gaszą pragnienie dzięki zawartości dużej ilości wody. Ogórkowy koktajl można przygotować poprzez zmiksowanie ze sobą takich produktów jak:
Taki mix warzywno-owocowy z pewnością ugasi pragnienie.
Zdrowe, bo zielone
Jak można zauważyć, niezależnie od tego, które z warzyw wybierzemy, to jego zawartość witamin oraz soli mineralnych jest podobna. Zatem warto miksować je odpowiednio, dodając ulubione składniki, aby dobrać koktajl indywidualnie pod swoje preferencje smakowe. Wtedy nawet koktajl ze szpinakiem będzie smaczny i chętnie po niego sięgniemy ponownie.
Fot. Materiały zewnętrzne