Zobacz najlepsze dania z serem feta w roli głównej

Opublikowano: 2020-01-07
Dania z serem feta - najlepsze przepisy.
Feta to rodzaj miękkiego białego sera, którego ojczyzną jest słoneczna Grecja.

Ten oryginalny produkowany jest z mieszanki mleka owczego i koziego, zawiera około 40% tłuszczu i dojrzewa co najmniej przez trzy miesiące. Dzięki charakterystycznemu śmietankowo-słonemu smakowi ów ser często jest składnikiem sałatek, przekąsek oraz pieczonych potraw. Koniecznie poznaj przepyszne i zdrowe dania z fetą w roli głównej!

Zielone pierogi z fetą

Jeśli chcesz przyrządzić oryginalnie wyglądające pierogi ze szpinakiem i serem feta, najpierw przygotuj słono pikantny farsz, do którego powinnaś mieć: 300 g świeżego szpinaku, tyle samo tłustego twarogu, 200 g sera typu feta, czosnek, mieloną gałkę muszkatołową i przyprawę do smaku (np. Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY).

Umyty, wysuszony szpinak posiekaj dość drobno i podsmaż na maśle. Gdy zmniejszy swoją objętość, dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podduś kilka minut, żeby szpinak przeszedł aromatem czosnku. Sery zgnieć widelcem na jednolitą masę, dodaj szpinak, dobrze wymieszaj, a na koniec dopraw do smaku pieprzem.

Teraz czas na przygotowanie zielonego ciasta. Zmiksuj 250 g szpinaku z odrobiną oleju w blenderze na gładką masę, następnie dodaj 450 g mąki, całe jajko, 1 żółtko. Wszystkie składniki wyrabiaj tak długo, aż powstanie elastyczne, jednolite ciasto. Po rozwałkowaniu wykrawaj szklanką krążki, nakładaj na środek farsz i zalepiaj, tworząc równe pierogi z falbanką. Na koniec wystarczy je wrzucić do wrzącej, osolonej wody, zagotować, wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek. Najlepiej podawaj od razu, póki są gorące.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta na pewno przyciągną uwagę nietypowym kolorem. Ukryty wewnątrz delikatnego ciasta słony ser doskonale komponuje się z pachnącym czosnkiem szpinakiem, wspólnie tworząc harmonijny smak. Któż nie chciałby spróbować takich oryginalnych pierogów?

Wytworna tarta ze szpinakiem

Pochodząca z Francji tarta to danie składające się z warstwy najczęściej kruchego ciasta przykrytego wytrawnym lub słodkim farszem. Tarta ze szpinakiem i serem feta podbije nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pyszny serowo-szpinakowy farsz otulający delikatne ciasto to świetny pomysł na szybki i bardzo pożywny obiad.

Przygotowanie tarty składa się z dwóch etapów. Pierwszym jest zrobienie ciasta, do którego potrzebujesz: 250 g mąki pszennej, 100 g masła, jajko, 1 żółtko, sól, ostrą paprykę mieloną oraz przyprawę jarzynową do smaku. Wszystkie składniki wsyp do miski, dodaj 5 łyżek zimnej wody, zagnieć ciasto i schowaj do lodówki na pół godziny. W międzyczasie przygotuj formę do tarty – nasmaruj ją tłuszczem, aby ciasto nie przylgnęło podczas pieczenia.

Drugim etapem jest przyrządzenie farszu, który zrobisz z 500 g szpinaku, 250 g sera feta, 1 cebuli, odrobiny masła, 50 ml śmietany 36%, 3 jaj i pieprzu. Najpierw sparz szpinak we wrzącej osolonej wodzie. Odsączony przełóż do miski. Dodaj do niego posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę, jajka, śmietanę oraz pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami.

Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, rozwałkuj, a następnie przełóż do formy. Ciasto dociskaj do brzegów, a całą powierzchnię nakłuj widelcem, żeby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia. Cały farsz wyłóż na ciasto, wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz około godziny.

Zaserwuj gorącą tartę ze szpinakiem i serem feta wraz z filiżanką gorącego czerwonego barszczu. Takiej rozpływającej się w ustach potrawie nie będzie mógł się oprzeć nawet największy niejadek. Smacznego!

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15