W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Zupa krem z pieczonych pomidorów z grzankami razowymi

Opublikowano: 2016-01-21
Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów.
Przepis na zupę z pomidorów zapiekanych w ziołach z czosnkiem.

Składniki dla 4 osób:

1½ kg mocno dojrzałych pomidorów
1 spora główka czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego (ostateczna ilość zależy od ilości soku w pomidorach)
szklanki słodkiej śmietanki
3 gałązki świeżego tymianku (lub spora szczypta suszonego)
kilka gałązek bazylii
sól
świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki (jeśli chcemy zrobić to bardzo szybko i dokładnie, wystarczy naciąć je na krzyż u dołu, zalać wrzątkiem na minutę i następnie ściągnąć skórkę). Kroimy je na ćwiartki, usuwamy szypułki i twarde środki, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Na pomidorach rozrzucamy obrane ząbki czosnku oraz gałązki tymianku i bazylii. Solimy, posypujemy szczyptą cukru i polewamy resztą oliwy. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i zapiekamy przez 20–25 minut, aż brzegi pomidorów zaczną się przypiekać. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Usuwamy gałązki tymianku.

ip

fot. Bogdan Biały/BBS, z książki Jolanty Kwaśniewskiej "Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie"



Facebook
 

COUNT:32