Składniki dla 4 osób:
1½ kg mocno dojrzałych pomidorów
1 spora główka czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego (ostateczna ilość zależy od ilości soku w pomidorach)
szklanki słodkiej śmietanki
3 gałązki świeżego tymianku (lub spora szczypta suszonego)
kilka gałązek bazylii
sól
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki (jeśli chcemy zrobić to bardzo szybko i dokładnie, wystarczy naciąć je na krzyż u dołu, zalać wrzątkiem na minutę i następnie ściągnąć skórkę). Kroimy je na ćwiartki, usuwamy szypułki i twarde środki, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Na pomidorach rozrzucamy obrane ząbki czosnku oraz gałązki tymianku i bazylii. Solimy, posypujemy szczyptą cukru i polewamy resztą oliwy. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i zapiekamy przez 20–25 minut, aż brzegi pomidorów zaczną się przypiekać. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Usuwamy gałązki tymianku.
ip
fot. Bogdan Biały/BBS, z książki Jolanty Kwaśniewskiej "Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie"