Wigilia uwodząca smakiem i aromatem

Opublikowano: 2020-12-10
Wigilia uwodząca smakiem i aromatem – 12 potraw wyczarowanych z Appetitą.
Wigilia Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas przepełniony radością, miłością i ciepłem.

Wśród pięknych dekoracji, wzajemnych życzeń i obdarowywania się prezentami nie może zabraknąć uroczystej kolacji, tworzącej niepowtarzalny klimat. Do przygotowania tradycyjnych dań w nowoczesnym wydaniu idealnie sprawdzą się przyprawy marki Appetita, które pozwolą wyczarować dwanaście smakowitych i aromatycznych potraw.

Choinka, świece, opłatek, pierwsza gwiazdka… Pewne rzeczy są niezmienne i od lat kojarzą się z jednym - z Wigilią Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją świąteczny stół uświetnia dwanaście potraw, a biesiadnicy każdej z nich powinni spróbować, aby zapewnić sobie szczęście i dobrobyt na cały nadchodzący rok. Dania tradycyjnie przygotowywane na Wigilię różnią się w zależności od regionu Polski, ale można odnaleźć w nich wiele elementów wspólnych, których korzeni należy szukać wśród ludowych wierzeń. Składniki świątecznych potraw mają symbolizować płody ziemi.

Na wigilijnym stole powinien pojawić się barszcz czerwony, mający przynieść długowieczność i urodę. W jego towarzystwie nie może zabraknąć krokietów z kapustą i grzybami oraz pierogów z kapustą, które wspólnie mają zapewnić życiodajną siłę i zdrowie. Kolejną obowiązkową pozycją są ryby, oznaczające płodność i odradzanie się do życia, wśród nich warto pamiętać o - symbolizujących post i oczekiwanie - śledziach, mających zagwarantować dostatek i harmonię. Trzeba też zadbać o chleb na domowym zakwasie, przyczyniający się do osiągnięcia pomyślności i dobrobytu. Na deser warto postawić na piernik, wpływający na powodzenie i witalność oraz na kutię z makiem, by kolejny rok upłynął w zgodzie i harmonii.

Tradycyjną Wigilię z nutką nowoczesności, szczyptą klasy i stylu pomoże przyrządzić marka Appetita. Przygotowanie z nią dwunastu potraw, które zachwycają smakiem i aromatem, nie sprawi trudności, a wyjątkowy zapach oferowanych przez nią przypraw rozbudzi ducha świąt w każdym domu. Dzięki marce Appetita wigilijny stół przywoła wspomnienia najpiękniejszych chwil i na długo pozostanie w pamięci biesiadników.

Wieczerza wigilijna z Appetitą:

  1. Barszcz wigilijny
  2. Krokiety z kapustą i grzybami
  3. Pierogi wigilijne z kapustą
  4. Smażony karp z migdałami
  5. Świąteczny tatar z łososia i tuńczyka
  6. Tradycyjne śledzie
  7. Orkiszowy chleb na zakwasie
  8. Choinki z łososia i awokado
  9. Truflowe puree ziemniaczane z orzechami pekan
  10. Wigilijna kutia
  11. Świąteczny piernik
  12. Kruche ciasteczka bożonarodzeniowe


1. Barszcz wigilijny
Składniki:
Zakwas  z buraków (ok. tydzień przed Wigilią):

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 l wody
  • 1 łyżeczka Kminku mielonego Appetita
  • 30 g korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 kromka chleba razowego

Barszcz wigilijny:

  • zakwas z buraków
  • 100 g suszonych grzybów
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 2 Liście laurowe Appetita
  • 5 ziaren Ziela angielskiego Appetita
  • 5 ziaren Pieprzu czarnego ziarnistego Appetita
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • cukier
  • sól
  • ½ cytryny

Sposób przygotowania:
Zakwas z buraków:
Obrane i pokrojone na plasterki buraki należy zalać letnią wodą, dodać do nich przyprawy i kromkę chleba razowego. Tak przygotowany zakwas odstawić na parę dni pod przykryciem w chłodnym, zacienionym miejscu. Można też kupić gotowe zakwasy w sklepie, jednak warto wtedy zwrócić uwagę na to, aby skład był jak najbardziej naturalny.
Barszcz:
Gdy zakwas jest już gotowy, należy przygotować wywar z namoczonych suszonych grzybów i warzyw. Następnie przyprawić go liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu, zielem angielskim, całymi i rozgniecionymi ząbkami czosnku, a potem zagotować. Gdy wywar lekko przestygnie, dodać zakiszone buraki i doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny i solą tak, aby zupa miała słodko-kwaśny smak. Od tego momentu trzeba uważać, aby jej ponownie nie zagotować, bo straci swój piękny, purpurowy kolor. Przed podaniem barszcz można przyozdobić  natką pietruszki.

2. Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • woda gazowana do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Farsz:

  • 2 cebule
  • 10 g suszonych grzybów, namoczonych przez noc
  • 400 g kiszonej kapusty
  • olej do smażenia
  • Ziele angielskie Appetita

Do smażenia krokietów:

  • bułka tarta
  • 2 jaja
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Naleśniki:
Składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto o konsystencji śmietany i smażyć na płaskiej, dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli przywierają, można pomiędzy kolejnymi plackami smarować patelnię cienką warstwą tłuszczu.
Farsz:
Grzyby, kapustę oraz cebulą drobno posiekać i gotować do miękkości w wodzie po moczeniu grzybów, następnie doprawić zielem angielskim, solą i pieprzem.
Krokiety:
Do przestudzonego farszu dodać jajko i nakładać po dwie łyżki na naleśnik. Zawijać najpierw boki, a potem rolować całość. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej, po czym smażyć do uzyskania złocistego koloru.

3. Pierogi wigilijne z kapustą
Składniki:
Ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko

Farsz:

  • 600 g kiszonej kapusty
  • 1 mała marchew
  • 2 cebule
  • 300 g mrożonych grzybów
  • 1 szklanka suszonych grzybów, namoczonych przez noc
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do mąki dodać wrzątek i jajko, następnie wymieszać łyżką, a potem wyrabiać aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki lub dolać trochę wody. Ważne, aby nie kleiło się do rąk. Ciasto należy odstawić na pół godziny aż odpocznie - w tym czasie można przygotować farsz.
Farsz:
Kapustę należy posiekać i gotować do miękkości przez co najmniej pół godziny. Suszone grzyby ugotować w wodzie po moczeniu i zblendować na gładką masę. Cebulę posiekać i podsmażyć. Gdy się zeszkli, dodać mrożone grzyby i smażyć przez kilka minut aż się rozmrożą i trochę zmiękną. Do tej mieszanki dosypać startą marchewkę, potem przyprawić ją solą i pieprzem, a następnie wymieszać z kapustą i zblendowanymi suszonymi grzybami. Ostudzić.
Pierogi:
Przygotowane ciasto należy cienko rozwałkować i wycinać gęsto okrągłe placki (szklanką albo specjalnym narzędziem). Na każdy z nich nakładać farsz (ok. 1 łyżeczki), następnie złożyć na pół i zalepić brzegi. Podczas nakładania należy uważać, aby brzegi zostały suche, w przeciwnym razie mogą się rozkleić podczas gotowania. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia, czyli ok. 5 minut.

4. Smażony karp z migdałami
Składniki:

  • 1 duży karp, oczyszczony, podzielony na porcje
  • Przyprawa do ryb Appetita
  • mąka
  • sól
  • 50 g migdałów płatków np. Siesta
  • jajko
  • olej do smażenia
  • cytryna do podania

Sposób przygotowania:
Oczyszczoną rybę natrzeć przyprawą i delikatnie posolić. Mąkę wymieszać z płatkami migdałów. Olej rozgrzać na patelni. Karpia obtaczać w jajku i mące z migdałami, smażyć na złoty kolor, co jakiś czas obracając. Podawać z cytryną. Łuski z karpia można osuszyć i jedną włożyć do portfela, a resztę rozdać gościom - według tradycji mają „pilnować” pieniędzy przez cały następny rok.

5. Świąteczny tatar z łososia i tuńczyka
Składniki:

  • 2 filety śledziowe w oleju
  • 150 g łososia surowego
  • sok z 1 cytryny
  • natka pietruszki
  • Papryka ostra mielona Appetita
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • sól
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
Drobno posiekane ryby należy włożyć do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny. Po 10 minutach nadmiar soku odsączyć i dodać posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz przyprawy. Podawać ze świeżym pieczywem.

6. Tradycyjne śledzie
Składniki:

  • 4 - 5 filetów śledziowych, solonych
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • 2 Liście laurowe Appetita
  • 3 ziarna Ziela angielskiego Appetita
  • skórka z cytryny
  • pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:
Śledzie należy przygotować 3-4 dni przed Wigilią, aby zdążyły się przemacerować. Do miseczki nalać zimnej wody i moczyć w niej ryby przez ok. 2 godziny, w tym czasie co najmniej dwukrotnie trzeba zmienić wodę na świeżą. Równolegle można przygotować słoiki – dokładnie je umyć i wyparzyć (np. w zmywarce). Na dnie ułożyć cebulę pokrojoną w pióra, liście laurowe, ziele angielskie i skórkę z cytryny. Śledzia pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do słoików.

7. Orkiszowy chleb na zakwasie
Składniki:
Aktywacja zakwasu:

  • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego
  • 75 g wody
  • 75 g mąki

Ciasto właściwe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka Tymianku Appetita
  • 520 g wody w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania:
Wieczorem wymieszać w słoiku zakwas z mąką i wodą, przykryć go folią spożywczą i odstawić na noc. Następnego dnia wymieszać wodę, dodać mieszankę z zakwasem i dokładnie połączyć. Wsypać mąkę, tymianek, osolić i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut, po czym ponownie wymieszać i jeszcze raz zostawić ciasto, tym razem na godzinę. Następnie uformować bochenek (można użyć do tego specjalnego kosza do wyrastania lub miskę, którą należy posypać mąką) i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na kolejną godzinę. Piec ok. godziny w temperaturze 200 stopni. Wystudzić na kratce.

8. Choinki z łososia i awokado
Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 awokado hass
  • sok z ½ cytryny
  • Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz
  • 1 granat
  • 2 szalotki
  • 1 zielony ogórek
  • 2 łyżki majonezu
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:
Awokado i ogórka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną drobno szalotkę. Łososia podzielić na mniejsze części. Wymieszać z warzywami, majonezem, ziołami, dosolić w razie potrzeby. Z powstałej masy uformować na talerzu stożki, przed podaniem udekorować świeżym koperkiem i granatem.

9. Truflowe puree z ziemniaków z orzechami pekan
Składniki:
Puree:

  • 400 g ziemniaków
  • 140 g masła
  • ½ łyżeczki Gałki muszkatołowej Appetita
  • 200 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy truflowej lub ½ łyżeczki pasty truflowej
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita

Karmelizowane orzechy:

  • 100 g cukru
  • 100 g Orzechów pekan (lub włoskich np. Siesta)

Sposób przygotowania:
Umyte i obrane ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie można przygotować orzechy. Wysypać na zimną patelnię cały cukier i powoli rozpuszczać go na małym ogniu bez mieszania.Kiedy nabierze złotego koloru, dodać orzechy i dopiero wtedy delikatnie przemieszać, a potem wyłożyć do ostygnięcia (np. na blachę). Gdy ziemniaki się ostudzą, należy je odcedzić, przełożyć do miski, dodać mleko, masło, oliwę, posiekany czosnek i przyprawy, a następnie rozgnieść (ubijakiem do ziemniaków, mikserem albo widelcem) na gładką, puszystą masę. Posypać orzechami i podawać do dań głównych.

10. Wigilijna kutia
Składniki:

  • duża puszka masy makowej
  • 150g oczyszczonej pszenicy
  • 100 g rodzynek
  • 100 g płatków migdałów (np. Siesta)
  • 200 g orzechów włoskich i laskowych (np. Siesta)
  • szczypta Cynamonu mielonego Appetita z linii Domowe Sekrety
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 ml śmietanki
  • Cukier wanilinowy Appetita z linii Domowe Sekrety
  • 3 łyżki brandy lub rumu

Sposób przygotowania:
Pszenicę dokładnie wypłukać i gotować pod przykryciem w proporcji 1:2 do wchłonięcia całej wody, następnie włożyć garnek do rozgrzanego piekarnika i trzymać go w nim tak długo, aż pszenica zmięknie. Do masy makowej dodać resztę składników: śmietankę, cynamon, cukier wanilinowy, migdały, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, pszenicę i alkohol. Jeśli nie jest wystarczająco słodka, można dosłodzić miodem. Podawać na zimno, jako wigilijny deser.

11. Piernik świąteczny
Składniki:

  • 1½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Appetita z linii Domowe Sekrety
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Appetita z linii Domowe Sekrety
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1½ łyżki Przyprawy do piernika Appetita z linii Domowe Sekrety
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 3 duże jaja
  • 170 g cukru drobnego do wypieków
  • 230 ml mleka

Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić razem z cukrem i miodem w rondelku, zdjąć z ognia i dodać przyprawę do piernika i kakao. Do miski dodać mleko i jajka, osobno dokładnie wymieszać wszystkie sypkie składniki. Następnie połączyć ze sobą masło z mlekiem i zmiksować. Po jednej łyżce dosypywać suchą mieszankę, cały czas miksując. Tak powstałą masę piec w formie albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 40 minut (do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni).

12. Kruche ciasteczka bożonarodzeniowe
Składniki:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • Cukier wanilinowy Appetita z linii Domowe Sekrety
  • szczypta Cynamonu mielonego Appetita z linii Domowe Sekrety
  • ⅓ łyżeczki Proszku do pieczenia Appetita z linii Domowe Sekrety
  • 1 jajo

Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cynamon i cukier puder dokładnie wymieszać i wysypać na stolnicę albo do dużej miski. Masło roztopić na małym ogniu w rondelku. Następnie dodawać kolejno mokre składniki i zagniatać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Ciasto rozwałkować na cienki placek na podsypanej mąką powierzchni i wycinać foremkami świąteczne wzorki. Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu ciasteczka można dekorować wedle uznania: lukrem, kawałkami czekolady, kolorowymi posypkami, czy pisakami do ciasta.

Fot. Appetita
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:32