Zupa krem z dyni z sokiem pomarańczowym

Opublikowano: 2015-10-30
Przepis na zupę krem z dyni z sokiem pomarańczowym.
Przepis na zupę krem z dyni z sokiem pomarańczowym idealny na Halloween.

Składniki:

  • kawałek dyni (ok. 0,5 kg)
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • bulion z warzyw (ok. 0,5 litra)
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • pestki słonecznika
  • curry (2 łyżeczki), pieprz, sól
  • odrobina imbiru (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę. Na początek podsmażamy cebulkę na maśle, kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone ziemniaki i dynię. Warzywa smażą się ok. 5 minut. Następnie dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem około pół godziny (aż warzywa będą miękkie). Kiedy warzywa mamy gotowe, dolewamy sok z pomarańczy i wszystko dokładnie blendujemy. Doprawiamy curry, solą, pieprzem i ewentualnie imbirem dla pokręcenia smaku. Podajemy gorącą zupę posypaną pestkami słonecznika.

Zobacz inne przepisy na potrawy z dyni:


Sylwia Grabek
(sylwia.grabek@dlalejdis.pl)

Fot. Sylwia Grabek



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15