Rozgrzewające potrawy w nowej odsłonie

Opublikowano: 2025-03-03
Sprawdź, jak umami zmienia oblicze tradycyjnych potraw.
Zimowa aura daje się we znaki? Umil sobie chłodne dni pysznymi i rozgrzewającymi posiłkami. Sięgnij po przepisy z VEGETA UMAMI i odkryj na nowo smak ulubionych potraw.

­­Ciepłe i pożywne śniadania
Śniadanie to pierwszy i kluczowy posiłek dnia – wpływa na nasza energię i koncentrację. Gdy marzec wciąż przynosi jeszcze chłodne poranki, warto zacząć dzień od śniadania, które będzie pożywne, ale również rozgrzeje nas od wewnątrz. Owsianka, jaglanka, jajecznica, omlet czy tosty to proste dania, z którymi można dobrze rozpocząć dzień. W celu urozmaicenia porannych posiłków, warto dodać VEGETA UMAMI do wytrawnych śniadań. Przyprawa w płynie idealnie komponuje się z każdą kulinarną wizją, nadając potrawom bogaty, długotrwały aromat w zaledwie kilka chwil. Dzięki swojej uniwersalności świetnie sprawdzi się do każdego rodzaju dania. Przyprawa nie zawiera barwników ani konserwantów.

Przepis: Omlet z pieczarkami i szpinakiem

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 3–4 pieczarki
  • Garść świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki VEGETA UMAMI
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy do smażenia

Sposób przygotowania
Pokrój pieczarki w cienkie plasterki, a szpinak lekko posiekaj. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę. Wrzuć pieczarki i smaż przez 2–3 minuty, aż zaczną się rumienić. Dodaj szpinak i smaż jeszcze minutę. W miseczce roztrzep jajka z pieprzem i dodaj pieczarki oraz szpinak. Dodaj kilka kropel VEGETA UMAMI i wymieszaj. Następnie wlej masę na patelnię. Smaż na średnim ogniu przez około 3–4 minuty pod przykrywką.

Rozgrzewające dania jednogarnkowe
Chłodne miesiące to dobry moment na jednogarnkowe dania. Zupy, curry, czy gulasze – są sycące, proste w przygotowaniu i dostarczają energii. Co więcej są to potrawy, w których przygotowaniu można wykorzystać różne warzywa i składniki, które mamy w lodówce. To pyszne i komfortowe rozwiązanie na każdy dzień. Aby nieco urozmaicić smak dobrze znanych potraw, warto dodać VEGETA UMAMI, która wzmocni smak potrawy i sprawi, że będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Ta płynna przyprawa stanowi uzupełnienie różnych składników dania, dzięki czemu smak jest bardziej intensywny i pozwala czerpać pełną przyjemność z jedzenia. Wystarczy kilka kropel, aby przygotowane danie miało bardziej wyrazisty smak.

Przepis: Zupa krem z pieczonych warzyw

Składniki (4 porcje):

  • 3 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki VEGETA UMAMI
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano
  • 750 ml bulionu warzywnego VEGETA Natur lub wody

Sposób przygotowania:
Warzywa – marchew, paprykę, cebulę, pietruszkę, ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wyłóż na blaszkę, skrop oliwą i dopraw VEGETA UMAMI, czosnkiem tymiankiem lub oregano. Piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotowe warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion i gotuj przez 5 minut. Następnie zblenduj całość na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wody.

Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!

Fot. Podravka
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15