Smacznego Dnia Mamy

Opublikowano: 2025-05-22
Przepisy na wyjątkowe dania.
26 maja swoje święto obchodzą wszystkie mamy. To wspaniała okazja, aby podziękować im za to, że są – za ich miłość, bliskość, cierpliwość i wysiłek. Sposobów, aby uczcić to święto jest wiele. Jednym z pomysłów może być pyszna uczta – przygotowana wspólnie lub w ramach niespodzianki! Marka PODRAVKA przypomina przepisy budzące ciepłe skojarzenia z rodzinnym domem.

Smacznie jak u mamy
W dzieciństwie to mama dbała o nasze posiłki. Przyszedł czas, aby role się odwróciły. Oprócz życzeń, kwiatów i prezentów nasze mamy na pewno ucieszą przygotowane specjalnie dla nich pyszne dania. Warto nadać naszym potrawom dodatkowego, sentymentalnego znaczenia i wybrać takie, które kojarzą nam się z domową kuchnią, ponieważ mają one moc przywoływania wspomnień i przenoszenia nas do pięknych chwil sprzed lat. Makaron z truskawkami, rosół, zupa pomidorowa, a może spaghetti? Każda z mam ma swoje popisowe danie, które przygotowywała nam w dzieciństwie i którego niepowtarzalny smak na zawsze zapadł nam w pamięci. Często bazą kulinarnych eksperymentów jest makaron, ponieważ można go łączyć m.in. z zupami, sosami, oliwą, pesto, z różnymi warzywami, owocami morza, mięsem lub tofu. Podczas gotowania warto zadbać jednak, aby posiłek był pełnowartościowy. Sprawdzi się na przykład makaron „2 minuty” od PODRAVKA, ponieważ wytwarzany jest w 100% z pszenicy durum – odmiany zawierającej wysoką ilość białka, tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych. Jego innowacyjna formuła sprawia, że w zaledwie 2 minuty jest gotowy do spożycia (metoda al dente). Mimo tak krótkiego czasu gotowania, produkt zachowuje pełnię smaku i wartości odżywczych, a przy tym się nie rozgotowuje. Dostępny jest w 3 wariantach: spaghetti, fusilli (świderki) oraz penne (pióra).

Makaron z truskawkami i twarogiem

Składniki

  • Makaron PODRAVKA „2 minuty” penne (pióra).
  • 500 g truskawek
  • Mały jogurt naturalny
  • 50 g białego sera

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu następnie go odcedź i odstaw, aby ostygnął. Truskawki zmiksuj na gładką masę z jogurtem. Następnie dodaj ser i wymieszaj. Przełóż makaron na talerze i polej całość sosem z truskawek i pokruszony twaróg posyp po wierzchu.

Rosół z kurczaka

Składniki

  • •Jeden mały kurczak
  • Włoszczyzna
  • Cebula
  • Makaron PODRAVKA „2 minuty” Fusilli (świderki)
  • VEGETA Natur Piramidki Smaku do rosołu
  • Natka pietruszki
  • Rosół drobiowy VEGETA Natur (kostki rosołowe drobiowe)

Pokrój kurczaka i włóż go do zimnej wody i zagotuj, aż na powierzchni pojawi się piana. Następnie zdejmij ją z powierzchni i posól wywar. Gotuj około 30 minut. Później dodaj pokrojone warzywa, Piramidkę Smaku VEGETA Natur i kostkę rosołową VEGETA Natur. Gotuj kolejne 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie ugotuj makaron PODRAVKA „2 minuty” Fusilli (świderki) i po ostudzeniu podziel na porcje w miseczkach. Dodaj ugotowany rosół i całość posyp natką pietruszki.

Smacznego!

Fot. Podravka
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15