Smacznie jak u mamy
W dzieciństwie to mama dbała o nasze posiłki. Przyszedł czas, aby role się odwróciły. Oprócz życzeń, kwiatów i prezentów nasze mamy na pewno ucieszą przygotowane specjalnie dla nich pyszne dania. Warto nadać naszym potrawom dodatkowego, sentymentalnego znaczenia i wybrać takie, które kojarzą nam się z domową kuchnią, ponieważ mają one moc przywoływania wspomnień i przenoszenia nas do pięknych chwil sprzed lat. Makaron z truskawkami, rosół, zupa pomidorowa, a może spaghetti? Każda z mam ma swoje popisowe danie, które przygotowywała nam w dzieciństwie i którego niepowtarzalny smak na zawsze zapadł nam w pamięci. Często bazą kulinarnych eksperymentów jest makaron, ponieważ można go łączyć m.in. z zupami, sosami, oliwą, pesto, z różnymi warzywami, owocami morza, mięsem lub tofu. Podczas gotowania warto zadbać jednak, aby posiłek był pełnowartościowy. Sprawdzi się na przykład makaron „2 minuty” od PODRAVKA, ponieważ wytwarzany jest w 100% z pszenicy durum – odmiany zawierającej wysoką ilość białka, tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych. Jego innowacyjna formuła sprawia, że w zaledwie 2 minuty jest gotowy do spożycia (metoda al dente). Mimo tak krótkiego czasu gotowania, produkt zachowuje pełnię smaku i wartości odżywczych, a przy tym się nie rozgotowuje. Dostępny jest w 3 wariantach: spaghetti, fusilli (świderki) oraz penne (pióra).
Makaron z truskawkami i twarogiem
Składniki
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu następnie go odcedź i odstaw, aby ostygnął. Truskawki zmiksuj na gładką masę z jogurtem. Następnie dodaj ser i wymieszaj. Przełóż makaron na talerze i polej całość sosem z truskawek i pokruszony twaróg posyp po wierzchu.
Rosół z kurczaka
Składniki
Pokrój kurczaka i włóż go do zimnej wody i zagotuj, aż na powierzchni pojawi się piana. Następnie zdejmij ją z powierzchni i posól wywar. Gotuj około 30 minut. Później dodaj pokrojone warzywa, Piramidkę Smaku VEGETA Natur i kostkę rosołową VEGETA Natur. Gotuj kolejne 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie ugotuj makaron PODRAVKA „2 minuty” Fusilli (świderki) i po ostudzeniu podziel na porcje w miseczkach. Dodaj ugotowany rosół i całość posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Fot. Podravka
Informacja prasowa