Domowy zielnik

Opublikowano: 2018-07-10
Jak zorganizować domowy zielnik.
Parapet w twojej kuchni w prosty sposób możesz zamienić na pachnący zielnik. Świeże zioła nie tylko cieszyć będą oczy, ale również wzbogacą smak wielu potraw i drinków.

Do uprawy wybierz rośliny, które są popularne, łatwo dostępne i wykorzystuje się je najczęściej:

  • Mięta – można ją uprawiać z roku na rok lub sadzić raz na dwa lata. Najlepiej rośnie w miejscu lekko zaciemnionym, z rozproszonym światłem słonecznym. Jej korzenie łatwo gniją, dlatego nie należy podlewać jej zbyt często. Pasuje do sosów, sałatek i letnich orzeźwiających napojów.
  • Rozmaryn – uprawę najlepiej rozpoczynać z sadzonki, bo wolno rośnie.  Potrzebuje dużo słońca, nie lubi nadmiaru wilgoci – ziemia przed kolejnym podlaniem powinna dobrze przeschnąć. Świetnie się nadaje do mięs, ziemniaków, ale również jabłek, gruszek i cytrusów.
  • Bazylia – roślina jednoroczna. Potrzebuje gleby wilgotnej, najlepiej rośnie w pełnym słońcu. Aby dobrze się rozkrzewiała, należy obrywać liście wierzchołkowe. W potrawach najlepiej komponuje się z pomidorami. Stanowi również podstawę włoskiego sosu pesto.
  • Oregano – ziele wieloletnie, niezbyt wymagające. Lubi dużo słońca, jednak nie należy go zbyt często podlewać. Ma korzenny, wyrazisty zapach i smak z nutą goryczy. Świetne do roślin strączkowych, a także drobiu i wołowiny.
  • Kolendra – jej listki wyglądem przypominają natkę pietruszki. Ma jednak inny, lekko słodkawy smak. Wymaga żyznej, lekkiej gleby i miejsca dobrze nasłonecznionego. Składnik wielu potraw kuchni orientalnej. Znakomita między innymi do marynat.


Zobacz również:


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15