Domowy zielnik
Opublikowano: 2018-07-10
Parapet w twojej kuchni w prosty sposób możesz zamienić na pachnący zielnik. Świeże zioła nie tylko cieszyć będą oczy, ale również wzbogacą smak wielu potraw i drinków.
Do uprawy wybierz rośliny, które są popularne, łatwo dostępne i wykorzystuje się je najczęściej:
- Mięta – można ją uprawiać z roku na rok lub sadzić raz na dwa lata. Najlepiej rośnie w miejscu lekko zaciemnionym, z rozproszonym światłem słonecznym. Jej korzenie łatwo gniją, dlatego nie należy podlewać jej zbyt często. Pasuje do sosów, sałatek i letnich orzeźwiających napojów.
- Rozmaryn – uprawę najlepiej rozpoczynać z sadzonki, bo wolno rośnie. Potrzebuje dużo słońca, nie lubi nadmiaru wilgoci – ziemia przed kolejnym podlaniem powinna dobrze przeschnąć. Świetnie się nadaje do mięs, ziemniaków, ale również jabłek, gruszek i cytrusów.
- Bazylia – roślina jednoroczna. Potrzebuje gleby wilgotnej, najlepiej rośnie w pełnym słońcu. Aby dobrze się rozkrzewiała, należy obrywać liście wierzchołkowe. W potrawach najlepiej komponuje się z pomidorami. Stanowi również podstawę włoskiego sosu pesto.
- Oregano – ziele wieloletnie, niezbyt wymagające. Lubi dużo słońca, jednak nie należy go zbyt często podlewać. Ma korzenny, wyrazisty zapach i smak z nutą goryczy. Świetne do roślin strączkowych, a także drobiu i wołowiny.
- Kolendra – jej listki wyglądem przypominają natkę pietruszki. Ma jednak inny, lekko słodkawy smak. Wymaga żyznej, lekkiej gleby i miejsca dobrze nasłonecznionego. Składnik wielu potraw kuchni orientalnej. Znakomita między innymi do marynat.
Zobacz również:
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com