Domowy zielnik: mniszek majowy

Opublikowano: 2018-07-09
Mniszek majowy w domowym zielniku.
Nie bez powodu nazywa się go lekarskim. Pośród ziół nie ma żadnych konkurentów.

Te niepozorne rośliny, które rosną gdzie popadnie, maja niezwykłe właściwości zdrowotne. Leczą mnóstwo dolegliwości: cukrzycę, infekcje dróg moczowych czy rozwiązują problemy z wątrobą. Trwają nawet badania nad jego wykorzystaniem w leczeniu nowotworów.

Najwięcej cennych składników posiadają wiosną. Jego liście zawierają wtedy mnóstwo insuliny. Ten niezwykły cukier (polisacharyd) wspomaga nie tylko odchudzanie, ale również poprawia trawienie. Z kolei ich kwiaty pobudzają wydzielanie żółci. Mają tak silne działanie, że stosuje się je w leczeniu marskości wątroby i uszkodzeń spowodowanych trucizną. Te właściwości mniszka sprawiają, że napar przygotowany z suszonych kwiatów i liści znakomicie oczyszcza organizm z toksyn. Roślina ta działa także moczopędnie, co oznacza, że nie powoduje niedoborów składników mineralnych, co więcej – nawet je sama uzupełnia. Jest świetnym źródłem potasu, magnezu i krzemu, dostarcza witamin z grupy B. Warto pić herbatkę z mniszka lekarskiego, ale można tez dodawać świeże kwiaty i liście do sałatek!

Sok z łodyżek kwiatu od wieków stosowany był na problemy skórne, egzemy, ropnie czy brodawki. Rozgniecione liście łagodzą podrażnienia i przyspieszają regenerację skóry. Maseczka z liści mniszka rewelacyjnie poprawia kondycję cery, zwłaszcza trądzikowej.

Domowy miód z mniszka ma właściwości wzmacniające i przeciwzapalne. Jak go zrobić? Jest bardzo prosty w przyrządzeniu. Główki kwiatów zalej wrzątkiem (ok. 1 l) i gotuj przez 15 minut. Odstaw na noc. Następnie odcedź wywar, dodaj sok z 2 cytryn, 1 kg cukru i zagotuj, aż cukier się rozpuści. Przelej do buteleczek i wstaw do lodówki.

Zobacz również:


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:32