Te niepozorne rośliny, które rosną gdzie popadnie, maja niezwykłe właściwości zdrowotne. Leczą mnóstwo dolegliwości: cukrzycę, infekcje dróg moczowych czy rozwiązują problemy z wątrobą. Trwają nawet badania nad jego wykorzystaniem w leczeniu nowotworów.
Najwięcej cennych składników posiadają wiosną. Jego liście zawierają wtedy mnóstwo insuliny. Ten niezwykły cukier (polisacharyd) wspomaga nie tylko odchudzanie, ale również poprawia trawienie. Z kolei ich kwiaty pobudzają wydzielanie żółci. Mają tak silne działanie, że stosuje się je w leczeniu marskości wątroby i uszkodzeń spowodowanych trucizną. Te właściwości mniszka sprawiają, że napar przygotowany z suszonych kwiatów i liści znakomicie oczyszcza organizm z toksyn. Roślina ta działa także moczopędnie, co oznacza, że nie powoduje niedoborów składników mineralnych, co więcej – nawet je sama uzupełnia. Jest świetnym źródłem potasu, magnezu i krzemu, dostarcza witamin z grupy B. Warto pić herbatkę z mniszka lekarskiego, ale można tez dodawać świeże kwiaty i liście do sałatek!
Sok z łodyżek kwiatu od wieków stosowany był na problemy skórne, egzemy, ropnie czy brodawki. Rozgniecione liście łagodzą podrażnienia i przyspieszają regenerację skóry. Maseczka z liści mniszka rewelacyjnie poprawia kondycję cery, zwłaszcza trądzikowej.
Domowy miód z mniszka ma właściwości wzmacniające i przeciwzapalne. Jak go zrobić? Jest bardzo prosty w przyrządzeniu. Główki kwiatów zalej wrzątkiem (ok. 1 l) i gotuj przez 15 minut. Odstaw na noc. Następnie odcedź wywar, dodaj sok z 2 cytryn, 1 kg cukru i zagotuj, aż cukier się rozpuści. Przelej do buteleczek i wstaw do lodówki.
Zobacz również:
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com