Odmiany jabłek – gala

Opublikowano: 2019-01-02
Gala - odmiana jabłka.
Poznajcie odmiany naszych jabłek, by przekonać się jak wielkie dobro narodowe rośnie w polskich sadach.

Co wyróżnia galę?
Gala jest zimową odmianą jabłoni, która po raz pierwszy została wyhodowana przez sadownika w Nowej Zelandii i początkowo uprawiana była wyłącznie w tym kraju. Jednak z czasem zawitała w Europie i Ameryce Północnej. W Polsce początkowo odmiana ta nie cieszyła się dużym zainteresowaniem z uwagi na stosunkowo drobne owoce. Jednak z czasem i w naszym kraju znalazła grono wiernych wielbicieli. Zbiory gali przypadają na drugą i trzecią dekadę września. Odmiana ta jest wyjątkowo odporna na mróz (kwitnie nieco później niż inne jabłonie) oraz większość chorób.

Wygląd i smak gali
Owoce tej odmiany są stożkowate lub stożkowato-owalne. Bardziej spostrzegawczy, czy też dociekliwi klienci owocowych straganów, dostrzegają żebrowania przy kielichu. Gala ma kolor pomarańczowo-marmurkowy bądź pomarańczowo-czerwony. Pokryta jest jaskrawym rumieńcem. Skórka tej odmiany charakteryzuje się gładkością i delikatnym błyszczeniem. W smaku gala jest niezwykle chrupka. Miąższ jest delikatnie zielony i stosunkowo ścisły. Charakteryzuje się również idealną kremowością. Gala to propozycja wręcz idealna dla osób lubiących twardsze jabłka. Owoc jest bardzo soczysty, kruchy i ma intensywny aromat. W smaku gali wyczuwa się wyrazisty, słodko – winny posmak. 

Wykorzystanie
Gala jest odmianą deserową, czyli idealnie smakującą na surowo. Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek, surówek czy jako farsz np. do naleśników. Można z niej zrobić również świeżo wyciskany sok, koktajl czy… cydr. Z tej odmiany można także przygotować przepyszne, jabłkowe chipsy, bowiem owoc nie czernieje. Koniecznie przekonajcie się sami o szerokim zastosowaniu tej odmiany.

Zobacz również:


Joanna Ulanowicz
(joanna.ulanowicz@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:33