Co wyróżnia galę?
Gala jest zimową odmianą jabłoni, która po raz pierwszy została wyhodowana przez sadownika w Nowej Zelandii i początkowo uprawiana była wyłącznie w tym kraju. Jednak z czasem zawitała w Europie i Ameryce Północnej. W Polsce początkowo odmiana ta nie cieszyła się dużym zainteresowaniem z uwagi na stosunkowo drobne owoce. Jednak z czasem i w naszym kraju znalazła grono wiernych wielbicieli. Zbiory gali przypadają na drugą i trzecią dekadę września. Odmiana ta jest wyjątkowo odporna na mróz (kwitnie nieco później niż inne jabłonie) oraz większość chorób.
Wygląd i smak gali
Owoce tej odmiany są stożkowate lub stożkowato-owalne. Bardziej spostrzegawczy, czy też dociekliwi klienci owocowych straganów, dostrzegają żebrowania przy kielichu. Gala ma kolor pomarańczowo-marmurkowy bądź pomarańczowo-czerwony. Pokryta jest jaskrawym rumieńcem. Skórka tej odmiany charakteryzuje się gładkością i delikatnym błyszczeniem. W smaku gala jest niezwykle chrupka. Miąższ jest delikatnie zielony i stosunkowo ścisły. Charakteryzuje się również idealną kremowością. Gala to propozycja wręcz idealna dla osób lubiących twardsze jabłka. Owoc jest bardzo soczysty, kruchy i ma intensywny aromat. W smaku gali wyczuwa się wyrazisty, słodko – winny posmak.
Wykorzystanie
Gala jest odmianą deserową, czyli idealnie smakującą na surowo. Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek, surówek czy jako farsz np. do naleśników. Można z niej zrobić również świeżo wyciskany sok, koktajl czy… cydr. Z tej odmiany można także przygotować przepyszne, jabłkowe chipsy, bowiem owoc nie czernieje. Koniecznie przekonajcie się sami o szerokim zastosowaniu tej odmiany.
Zobacz również:
Joanna Ulanowicz
(joanna.ulanowicz@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com