Ligol to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek w naszym kraju. Dostępne są bowiem na niemal każdym straganie i w większości sklepów spożywczych. Co warte uwagi, to właśnie w naszym kraju wyhodowano ją po raz pierwszy. Zdecydowanie przoduje w konsumenckich testach smakowych. Jest zaliczana do odmian wczesnozimowych. Co ciekawe, jest wytrzymała na mrozy i wszelkiego rodzaju choroby, przez co szczególnie poleca się ją do upraw amatorskich. Zatem jeśli zastanawiacie się, jaką jabłoń posadzić w swoim ogrodzie, to wydaje się, że to jeden z lepszych wyborów. W polskich warunkach zbiory tej odmiany przypadają na pierwszą dekadę października.
Wygląd i smak ligola
Ligol ma zazwyczaj duże owoce w kształcie kulisto-stożkowatym. Jego skórka jest gładka, błyszcząca i mocno. A jaki ma kolor? Otóż najczęściej zielono-żółty, a od strony nasłonecznionej pokryty jest intensywnym, ale rozmytym rumieńcem o czerwonym zabarwieniu. Miąższ ligola jest kremowy, niezwykle soczysty i bardzo długo pozostaje jędrny. Odmiana ta charakteryzuje się chrupkością i słodkością o delikatnej kwasowości, jak również wyjątkowo intensywnym aromatem.
Wykorzystanie
Ligol jest odmianą jabłoni typowo deserową, co oznacza, że najlepiej smakuje spożywany na surowo czy świeżo wyciskanych sokach oraz koktajlach. Co nie oznacza, że ugotowany z tej odmiany kompot nie będzie ucztą dla podniebienia! Doskonale nadaje się również do sałatek, gdyż po rozkrojeniu nie czernieje. Jednak warto dodać, że tej odmiany nie damy rady długo przechowywać w warunkach domowych, bowiem stosunkowo szybko psuje się.
Zobacz również:
Joanna Ulanowicz
(joanna.ulanowicz@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com