Właściwości amarantusa
Kasza ta powstaje z nasion rośliny, która w naszym kraju znana jest pod nazwą szarłat i uprawia się ją w ogródkach jako… krzew ozdobny. Amarantus jest bardzo ceniony pośród wegetarian. Szczególnie zalecany osobom, które zmagają się z anemią oraz kobietom w ciąży. Przede wszystkim dlatego, że jest znakomitym źródłem białka – łatwo przyswajalnego, a do tego bogatego. Zawiera komplet aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.
Amarantus ma również mnóstwo żelaza (pięć razy więcej niż szpinak!), dużo jedno- i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, a co najważniejsze: duże ilości skwalenu, który w takich ilościach występuje tylko w wątrobie rekinów. Skwalen opóźnia procesy starzenia, zwiększa dotlenienie komórek, wiąże wolne rodniki i poprawia elastyczność skóry.
Zobacz również:
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com