Właściwości kaszy gryczanej
Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki, uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. To, co ją wyróżnia, to bogactwo potasu, fosforu, a przede wszystkim magnezu – pierwiastka, który dba o układ nerwowy i nastrój. W 100 g kaszy gryczanej jest go 218 mg (dla porównania: w gorzkiej czekoladzie, która uchodzi za najlepsze źródło magnezu, znajduje się go średnio 165 mg).
Kasza gryczana zawiera także sporo rutyny ułatwiającej wchłanianie witaminy C i wzmacniającej naczynia krwionośne. Jednak dietetycy i lekarze cenią ja najbardziej za to, że skrobia z kaszy gryczanej w przewodzie pokarmowym wyjątkowo wolno zmienia się w glukozę. Dzięki temu reguluje poziom insuliny we krwi i zapobiega nagłym atakom wilczego głodu. Dla cukrzyków i wszystkich, którzy zmagają się z nadwagą, kasza gryczana powinna być obowiązkowym składnikiem codziennej diety.
Zobacz również:
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com