Kaszomania: kasza gryczana

Opublikowano: 2016-10-22
Kasza gryczana dla zdrowia i urody.
Nie od dzisiaj wiadomo, że kasze są doskonałym źródłem witamin, minerałów, błonnika. Co więcej, każda z nich ma inne, niekiedy nawet zaskakujące właściwości zdrowotne.

Właściwości kaszy gryczanej
Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki, uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. To, co ją wyróżnia, to bogactwo potasu, fosforu, a przede wszystkim magnezu – pierwiastka, który dba o układ nerwowy i nastrój. W 100 g kaszy gryczanej jest go 218 mg (dla porównania: w gorzkiej czekoladzie, która uchodzi za najlepsze źródło magnezu, znajduje się go średnio 165 mg).

Kasza gryczana zawiera także sporo rutyny ułatwiającej wchłanianie witaminy C i wzmacniającej naczynia krwionośne. Jednak dietetycy i lekarze cenią ja najbardziej za to, że skrobia z kaszy gryczanej w przewodzie pokarmowym wyjątkowo wolno zmienia się w glukozę. Dzięki temu reguluje poziom insuliny we krwi i zapobiega nagłym atakom wilczego głodu. Dla cukrzyków i wszystkich, którzy zmagają się z nadwagą, kasza gryczana powinna być obowiązkowym składnikiem codziennej diety.

Zobacz również:


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15