Kaszomania: kasza jęczmienna

Opublikowano: 2016-10-20
Kasza jęczmienna dla zdrowia i urody.
Nie od dzisiaj wiadomo, że kasze są doskonałym źródłem witamin, minerałów, błonnika. Co więcej, każda z nich ma inne, niekiedy nawet zaskakujące, właściwości zdrowotne.

Właściwości kaszy jęczmiennej
Mazurska, pęczak, perłowa – to najpopularniejsze kasze w polskiej kuchni. Największą ich zaletą jest duża zawartość tzw. rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Poza tym, że zapewnia uczucie sytości długo po zjedzeniu, posiada zdolność obniżania poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi. Badania dowiodły, że u osób, które każdego dnia jedzą co najmniej 100 g kaszy, poziom cholesterolu LDL jest nawet o 24 proc. Niższy niż u osób nie jedzących kaszy w ogóle.

Zobacz również:


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15