Właściwości kaszy quinoa
Robi się ją z owoców rośliny zwanej komosą ryżową. Podobnie jak amarantus, jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (owoc quinoa ma aż 18 proc. białka i 9 proc. kwasów), a wapnia w niej więcej niż w mleku. I co najważniejsze: nasz organizm łatwiej przyswaja wapń z komosy niż z mleka!
Ale tym, co komosę wyróżnia na tle innych kasz jest wyjątkowo duża ilość flawonoidów, a w szczególności kwercetyny stosowanej w leczeniu alergii i działającej przeciwzapalnie. Przeciwzapalnie i przeciwwirusowo działa także saponina, która znajduje się w owocach quinoa. Jest to idealna kasza na sezon gryp i przeziębień dla wszystkich, którzy zmagają się z niską odpornością.
Zobacz również:
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com