Kaszomania: kasza quinoa

Opublikowano: 2016-10-23
Kasza quinoa dla zdrowia i urody.
Nie od dzisiaj wiadomo, że kasze są doskonałym źródłem witamin, minerałów, błonnika. Co więcej, każda z nich ma inne, niekiedy nawet zaskakujące, właściwości zdrowotne.

Właściwości kaszy quinoa
Robi się ją z owoców rośliny zwanej komosą ryżową. Podobnie jak amarantus, jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (owoc quinoa ma aż 18 proc. białka i 9 proc. kwasów), a wapnia w niej więcej niż w mleku. I co najważniejsze: nasz organizm łatwiej przyswaja wapń z komosy niż z mleka!

Ale tym, co komosę wyróżnia na tle innych kasz jest wyjątkowo duża ilość flawonoidów, a w szczególności kwercetyny stosowanej w leczeniu alergii i działającej przeciwzapalnie. Przeciwzapalnie i przeciwwirusowo działa także saponina, która znajduje się w owocach quinoa. Jest to idealna kasza na sezon gryp i przeziębień dla wszystkich, którzy zmagają się z niską odpornością.

Zobacz również:


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15