Właściwości kaszy jaglanej
Najstarsza znana kasza, która powstaje z nasion prosa. W porównaniu z innymi kaszami ma stosunkowo mało skrobi, ale w zamian za to dużo białka. Zawiera też zdecydowanie najwięcej witaminy z grupy B oraz sporą dawkę lecytyny, która wspomaga układ nerwowy i mózg, znakomicie poprawia pamięć oraz koncentrację. Lecytyna zwana jest także pogromcą tłuszczów, gdyż wspomaga ich trawienie.
Drugim cennym skarbem kaszy jaglanej jest krzem. Pierwiastek ten niezbędny jest m. in. dla kości i ścięgien, ale także dla skóry – wzmacnia ją i zapobiega wiotczeniu. O działaniu krzemu słyszała chyba każda z nas, jeśli chce pochwalić się pięknymi i zdrowymi włosami. Krzem nie tylko ogranicza ich wypadanie, ale sprawia także, że rosną one szybciej, są mocniejsze i zdrowsze.
Zobacz również:
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. Luděk Kovář, Wikimedia Commons